25 Eylül 2009 Cuma

le dereglement du monde/Çivisi Çıkmış Dünya

Günaydın.

Dün akşam Amin Maalouf'un yeni yayınlanan kitabını bitirdim.
Şu anda aklıma ilk düşen sözcük:

"Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir"

Maalouf, dünyanın içinde bulunduğu açmazları tek tek ortaya koyarken çok başarılı.Okuduğunuz bir çok tümce için, evet ben de yazar gibi düşünüyorum diyorsunuz. Özellikle evrensel ilkeler ve insanlar arasında yaratılması gereken hoşgörü ilkelerine hayır diyen kimse olmaz.
Çevre sorunlarından, göçmenlerin günlük Yaşamda karşılaştığı sorunlara dek,dünyanın çivisinin çıktığı her alana yönelik düşünceleri var kitapta.
Çıkan bu çivilerin nasıl çözümleneceği ve bu çivileri kimlerin çıkardığı konusunda ise yazar kendisi ile çelişmektedir.

Kitapta ilerledikçe, bir yerde bir yanlışlık olmalı dediginiz görüşlerine ulaşıyorsunuz.

Örneğin; 134. , Kısa süre içinde Irak ordusunu bozguna uğrattılar.Ama askeri alanda kazandıkları bu zafer sayfada "... Amerikalılar herhangi bir sürpriz yaşamadan, birdenbire sonuçları önceden kestirilemeyecek siyasi ve manevi bozguna dönüştü. Dünyanın geri kalanında bir eşine daha rastlanmayan bir şeffaflık Kültürüne sahip olduklarından yaşanan bu tersliği sürekli masaya yatırdırlar ...."

tümcesini okuduğunuzda, Irak savaşının ilk günlerinde haberlerin bile sansürlü verildiği bir ülke için "dünyanın geri kalanında eşine rastlanmayan bir şeffaflık" nitelemesi sizi ürpertiyor.
Yine yazar 140. sayfada, "... Zira safım yok benim, partilerden, gruplardan, klanlardan hala uzak duruyorum. Benim gözümde aklın özgürlüğünden daha değerli bir şey yok ..." Derken;

49. sayfada; "... Güçleri tükenen Gençlere, bir devrimcinin" sudaki balık gibi olması gerektiğini "yinelemekten dilinde tüy bitmişti. camiye gitmeye başladığından beri, kendini da böyle hissediyor yeniden. İnsanlar ona, nerede üretildiğini kimsenin bilemeyeceği, ne idiği belirsiz malını satmaya çalışan tam bir zındık gibi bakmıyor artık. Bundan böyle herkesin anladığı bir dilde konuşuyor. Aynı kitaptan alınma ayetleri çevresindeki gençler, yaşlılar herkes biliyor.

Aynı zamanda bir aidiyet gibi hareket eden bir öğretiden daha güçlü ne olabilir ki ..

Onu benimseyebilmek için bir isteme ihtiyaç yok. Yaradanın lutfuyla Doğuştan bu hakka sahip insan, ezelden beri ve sonsuza dek ... "......................
..................................

Sonuç olarak çıkan çivilerden öte,

çivileri asıl çıkartanların sorumlu tutulacağı bir dünyaya ulaşmalıyız,
diyorum,

ben.

Sevgilerimle

saygılarıma.

Efsun

http://www.ykykultur.com.tr/kitap/?id=2042

http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=fr&u=http://www.evene.fr/livres/livre/amin-maalouf-le-dereglement-du-monde- 39214.php & ei =- ae9StS8I4SB_QbYgfGAAQ & sa = X & oi = translate & resnum = 7 & ct = result & prev = / search% 3Fq% 3Dle% 2Bdereglement% 2Bdu% 2Bmonde% 26hl% 3Dtr% 26lr% 3D% 26rlz% 3D1W1ACAW_trTR343TR343
http://www.tv5.org/TV5Site/litterature/critique-1296-amin-maalouf_le-dereglement-du-monde.htm

http://adonis49.wordpress.com/2009/05/28/how-confident-are-you-in-the-future/
http://en.wordpress.com/tag/le-dereglement-du-monde/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder