4 Nisan 2012 Çarşamba

YUNANİSTAN’DAN ESİNTİLER 1


Peleponez Yarımadasının  Gyto dağlarındakimor menekşeleri ve  ışıl ışıl bir güneşiarkada bırakarak dün İstanbul Havalimanına indim.
Havalanlarında en sevdiğim sözler: ….Has Landed…
Bir uçağın bir limana inmesi benim için bir mucizedir. Bulutlarınarasında  süzülerek kanatlarını çırpanmartılar gibi görünse de uzaktan, koltuğunuzda otururken yüreğinizin pır pıretmesi kaçınılmazdır. Yani benim için kesinlikle böyledir.
Dün öğleye doğru Akropol eteklerinde bir kahvede  yirmi yıldır yüreğine hayran olduğum birdostumla bir fincan kahve içtim. Uzun zamandır görüşememiştik. Bana; her zamangenç olduğumu söyleyince, ağarmış olan saçlarımı uzattım ona.. O ise yıllarınverdiği yemek sevme  alışkanlığı ile birkaçbeden fazla giymeye başlamış.
Onu 1990 yılında Moskova’da tanımıştım. O zaman ona hayrandım. Yıllariçinde de o kendi ülkesine, ben kendi ülkeme dönmemize rağmen birbirimizden hiçkopmadık. Şu anda Atina’da Ekonomi Öğretmenliği yapıyor  ve ekonomık krızın sorumlusu olarak bankalarıgörüyor. Yıllardır halkın emeğini aldılar ve şimdi artık alacak bir şey kalmayınca,maaşlarına göz diktiler ve onu da aşağı çekmeye çalışıyorlar ,der..
Ekonomik kriz Yunanistan’ı çok derinden etkilemiş.  Dün sabah Syntagma Meydanında 70 yaşında birYunanlı intihar etti. Elinde bir mektup ile birlikte.
Ben, 1991 yılından buyana sürekli Yunanistan yollarındayım.  Yunanıstanın her mevsimini gördüm. İlk kez busene tavernaların, kafeteryaların bu kadar boş vesakin olduğunu görüyorum. Şüphesiz bomboş değil ama eskisi gibi asla değil.
Evinde kaldığım  dostumun gelini dünsabah beni uğurlamaya geldi. Çalıştığı işyeri ona haziran sonuna kadardüşünmesi için süre vermiş. Haziranda eğer isterse işten ayrılabilecek ister sede şu anda aldığı maaşın tam yarısı tutarında bir maaşla işine devam edebilecek…İster çalış ister çalışma.. İşyerinin yapmaya çalıştığı; daha düşük ücretleyeni personel bulmak..
Bu arada en büyük sorun, kredilerle alınan evler.. Maaşlar düşünce, aylıkkredi taksitleri ödenemiyor ve bu sefer evlerin ellerinden  geri alınması tehlikesi  baş gösteriyor. Tam bir kısır döngü…
 05.04.2012 istanbul 08,23